В бюджета за следващата година има заложен буфер за подпомагане на банки. Това обяви в интервю за БНТ шефката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя уточни, че той е в размера на лимита на дълга, който е предвиден да се изтегли като част от 16-те млрд. лева.

За следващата година държавният бюджет предвижда да има максимален размер на лимит на дълга 5,3 млрд. лева. Това обаче не означава, че ще бъде усвоен. От този лимит за дефицита ще са нужни около 1,8 млрд. Около 1,4 млрд. са погасяванията по стари заеми, които излизат през тази година и ще трябва да бъдат рефинансирани. Разликата между тези две цифри и максималния лимит е евентуалният възможен буфер, ако се наложи, наистина да се подкрепят банки, обясни Менда Стоянова.

Тя уточни, че това се прави с оглед на факта, че всички очакват през първото полугодие да се случи изисканата оценка от Европа на активите на банките. Всички с нетърпение очаквали тази оценка и се надявали да няма проблеми. Менда Стоянова уточни, че оценката се прави на всички активи по европейски правила, така че в момента всички банки си правят предварителна оценка. Те са наели консултанти и всеки се опитва предварително да си направи същата оценка, за да бъде подготвен. Стоянова се надява, че официалната оценка няма да доведе до отрицателни резултати.

Всички знаят, че политик и банка се убиват с вестник. Един слух, дори и неверен може да постави банки в ликвидна криза и бюджетът трябва да е готов да помогне в този момент, защото не искаме да фалираме цялата държава, подчерта Менда Стоянова.

Тя е категорична, че от бюджета не са излизали пари трайно да се спасяват банки.

Част от парите са възможен буфер за поемане на непредвидена ситуация във връзка с бежанската криза, стана ясно още от думите на шефката на бюджетната комисия.

Менда Стоянова коментира, че всеки път, когато десницата е на власт, опозицията вади от задния си джоб опорните точки за прогресивното подоходно облагане.

Стоянова е категорична, че хората не искат реформи и промени за себе си. Това се виждало години наред, а не само с полицаите, винаги, когато властта започне да прави някаква по-сериозна промяна.

По думите й финансовият министър Владислав Горанов е опитал да повдигне темата в обществото и това се е случило. Крайно време е в силовите ведомства да се случат реформи, категорична е Менда Стоянова.

Относно дебата за Бюджет 2016 г. всички искали за тях повече пари. Всички смятат, че бюджетът им е длъжен да им дава пари, без те да полагат усилия да направят промени, така че да са по-ефективни. Силовите ведомства също искат повече пари. Нямам нищо против, че реформи не се правят със свиване на разходите, а с инвестиция, посочи Стоянова и уточни, че не вижда защо са нужни повече пари в МВР.

Тя коментира и темата за казаните за ракия. Стоянова е категорична, че обикновеният човек може да вари ракия от собствените си плодове без да плаща акциз, ако тя е до 30 литра. Искаме увеличен контрол върху казаните - първо да бъдат до 500 литра, останалото е промишлено производство. Искаме те да работят от юни до декември, когато има суровина. В останалото време се прави от друга суровина - фалшиви ракии. Законът не засяга хората, които варят ракия от собствената си градина. Засяга тези, които купуват тонове грозде, варят ракия и я продават, обясни герберката.

Относно данъка „градина" щяло да има промени между двете четения, като ще се въведе праг за площ.