Националната агенция за приходите в Бургас започва засилени проверки на високооборотни заведения за обществено хранене, ресторанти, барове, дискотеки и хотели в областта, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Целта е осигуряване на ефективен данъчен и осигурителен контрол във връзка с Коледните и Новогодишни празници.

„Искаме да пресечем опитите за укриване на обороти. Ще бъдем безкомпромисни в налагането на санкции, защото именно по време на празници се правят най-големите опити за заобикаляне на законите", коментира директорът на ТД на НАП Димитър Минчев, цитиран от burgasinfo.

От приходната агенция отправят апел към гражданите да изискват касови бележки за платените от тях суми за куверти, такси за вход или консумация в заведенията, тъй като всяко плащане без документ на практика означава, че търговецът няма да заплати данък върху този оборот.

Проверяващите екипи ще разчитат и на сигнали за конкретни обекти, в които не се издават касови бележки. Сигналите могат да се подават на телефон 056/878-291, както и чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 всеки делничен ден.

Ще се проверява дали се издават касови бонове или билети в случаите, когато от посетителите на заведенията се събират такси за вход. Данъчните ще съпоставят информацията от контролните ленти на фискалните устройства с реално направените резервации, ще се проверява и дали хотелиерите са коректни при посочването на свободните места както и при обявяването на времетраенето на престоя на гостите.
Коледните и Новогодишни базари също ще бъдат под засилено наблюдение.

Проверките в Бургас по време на Никулден и за студентския празник показват, че основно се укриват и не се представят контролните ленти от касовите апарати, които удостоверяват реалните обороти. Проверяващите екипи са съставили на нарушителите актове.
Санкцията след съставянето на наказателно постановление може да достигне до 10 000 лева. При установяване на съществени нарушения на данъчно-осигурителното законодателство ще се извършват ревизии, казаха още от НАП-Бургас.