Бюджетът на Министерски съвет за тази година е заложен така, че не може да се направи реална оценка дали заложените цели са постигнати.

Това става ясно от одит на Сметната палата за работата на кабинета за първите седем месеца на годината. Той беше поискан от новия кабинет.

По правило програмното бюджетиране възлага конкретни разходи, срещу които трябва да се отчетат и конкретно заложени резултати.

В бюджета на кабинета обаче тази взаимовръзка лисва, се посочва в одита. От него става ясно, че във ведомствените жилища на МС живеят и бивши служители.

В нарушение на закона за държавната собственост наемите не са били актуализирани, става още ясно от документа. В него е записано, че допуснатите пропуски и недостатъци при съставянето на програмния бюджет водят до проблеми при неговото изпълнение и отчитане.

При съставянето на бюджета в програмен формат е допуснато смесване на определените продукти/услуги с очакваните резултати, функциите и дейностите на структурни звена, пише още в документа.

От сметната палата посочват още, че стратегическите цели по тригодишната бюджетна прогноза 2009 г. - 2011 г. и проектът за бюджет на МС за 2009 г. не са определени на базата на извършен анализ на политическата и икономическата обстановка предвид края на управленския мандат.

Не са определени проблемните области при осъществяване на функциите на МС и неговата администрация, се отбеляв в одита.