Депутатите кръстосаха шпаги по време на първото гласуване за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО)  за 2023 г. Вносител е Министерски съвет.

В контекста на дебатите първото изказване логично бе направено от парламентарната група на "БСП за България". Георги Гьоков заяви, че БСП няма да подкрепи бюджета на Държавното обществено осигуряване с аргумент, че не дава решения на предизвикателствата, няма промяна в политиките и доходите и не помага на хората да решават кризите и да преодоляват трудностите си. БСП счита, че е необходимо да бъде установен механизъм със средната или с минималната работна заплата и всички да се осигуряват на реалните си доходи.

Социалистите не виждат промени и в разходните параметри на бюджета, както и никаква промяна в осигурителните плащания, които са замразени на нивата от 2022 г. БСП иска ръст на всички осигурителни плащания, които да компенсират натрупаната кумулативна инфлация. ДОО е форма на организирана материална защита на работещите и тя трябва да адекватна, каза Гьоков. БСП ще внесат предложения между първо и второ четене в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Бюджетът на редовното правителство не се различава от тези на правителствата на Бойко Борисов и ГЕРБ. БСП няма да подкрепят бюджета на ДОО за 2023 г., категоричен бе Гьоков, който е и бивш социален министър в кабинета на четворната коалиция на Кирил Петков.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Деница Сачева заяви, че предложеният законопроект се очаква да действа от 1 август до края на годината и затова нямало как да е по-амбициозен. ГЕРБ ще подкрепят бюджета на ДОО с аргумент, че има нужда от него, защото няма да продължат социалните плащания. Бюджет 2024 обаче не може да разчита на безусловната подкрепа на хората на Бойко Борисов.

Между първо и второ четене ГЕРБ/СДС ще предложат да бъдат увеличени разходите за персонал за Националния осигурителен институт (НОИ).

Парламентарната група на ДПС ще гласуват "въздържали се", но си запазват правото да внесат предложения между първо и второ четене в закона за бюджета на ДОО.

Бюджетната комисия подкрепи бюджета на ДОО

Бюджетната комисия подкрепи бюджета на ДОО

Решението е на депутатите

Ангел Георгиев от "Възраждане" определи бюджета на ДОО като неадекватен и неотговарящ на реалностите на обществото. Служебното правителство предложи същия бюджет и тогава от ПП казали, че бюджет бил неадекватен. От ПП говорили за много голяма социална политика, която ще провеждат, заяде се той с депутатите на Кирил Петков и Христо Иванов.

Според него ПП откраднали социалната политика на БСП и започнали да водят социална политика с "Демократична България" и ГЕРБ/СДС. Това е начинът, по който ще процедират коалиционните партньори - "едно голямо няма нищо", изтъкна Георгиев. Увеличението на минималната работна заплата ще се случи благодарение на решението на 48-то Народно събрание - минималната работна заплата да е 50% от средната, коментира Георгиев.

Той посочи, че редовното правителство предлага стар бюджет. "Възраждане" ще се въздържат от подкрепа на Бюджета на ДОО, като ще си запазят правото на предложения между първо и второ четене.

От "Продължаваме промяната" отговориха на критиките от формацията на Костадин Костадинов. Искрен Арабаджиев заяви, че неговата парламентарна група ще подкрепи бюджета на ДОО с аргумент, че продължава политиките, които са заложени от миналата година. Средства в държавата има, но трябва да бъдат дадени законови средства, за да могат средствата да стигнат до хората, настоя Арабаджиев.

Той увери, че за Бюджет 2024 г. ще се определи формула и механизъм за максималния осигурителен доход, който да не зависи от политическата воля на управляващите, но да е предвидим за бизнеса.

Георги Ганев от ПП/ДБ пък направи сравнение, че както е по-добре да се готви с масло, така е и добре в социалната политика да има растеж. Той не смята, че увеличението на социалните разходи застрашават приоритетите пред страната. По-дългият стратегически поглед, който стои зад бюджета, е какво ще се направи за бюджета за догодина и пенсиите да са функция на осигурителния принос, каза Ганев.

Според него големият потенциал е с по-малко пари да се постигне по-голям значителен успех. За Ганев е позитивно развитие определяне на минималната работна заплата, както и да се работи в посока максималният осигурителен доход да е обвързано с правило, за да се правят предвидими разчети от всички, които плащат и превеждат осигуровки към НОИ.