Ако през последните години очакванията икономическото положение да остане същото или да се влоши са движат на нива между 30 и 40%, а очакванията за подобрение - около 15%, то след началото на коронавируса очакванията за влошаване достигнаха над 50%, очакванията да няма промяна спаднаха до под 1/4, а очакванията за подобряване - до под 10%. Това показва последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 1 и 9 октомври сред 803 души.

Снимка 501651

Източник: Галъп интернешънъл

Данните относно очакваните последици за икономиката на страната сочат, че има стабилизация, но на нови и по-тревожни нива. Те са били отчетени за пръв път през юли. Тогава 53,7% от сънародниците ни очакват влошаване в икономиката в непосредствено бъдеще, 24% не очакват промяна, а подобряване очакват едва 7,8%.

От "Галъп" посочват, че за последно подобни негативни стойности са били отчетени през 2012 г.

Снимка 501652

Източник: Галъп интернешънъл

Октомврийските данни пък показват, че политическата нестабилност засега не е успяла да задълбочи тревогата. Няма обаче и осезаем спад в тревогата, а по-скоро"стъпало" или "плато".

По-умерена тревога се отчита по отношение на личните финанси на домакинствата.

Снимка 501653

Източник: Галъп интернешънъл

При негативни очаквания за собствените финанси, рязко достигащи в последните години 30%, през юли тази година тази граница беше премината, макар и през октомври да има известно уталагане на тревогата до 29%. Положителните очаквания през октомври пък спаднаха до 11%. Неутралните очаквания се колебаят около 40%, като конкретно през настоящия месец са 39,4%.

От "Галъп" обобщават, че очакванията за финансите на домакинствата засега не са толкова тревожни. Според агенцията това вероятно се дължи на не толкова резкия ръст на безработица - тя е на по-високи нива на фона на предходни месеци, но на по-ниски на фона на близки предходни години.

Снимка 501654

Източник: Галъп интернешънъл