Тенденцията за изсветляване на българската икономика е възстановена убедително. Този извод направи проф. д-р Стефан Петранов, ръководител на екипа, работил по създаването на Композитния индекс “Икономика на светло”, който проследява тенденциите в сивия сектор и измененията през годините.

Данните сочат, че до 2013 г. икономиката изсветлява. През 2014 г. има влошаване от тази гледна точка, а през 2015 г. се възстановява тенденцията за изсветляване.

Общата стойност на индекса през 2014 г. е бил а 67,38, а през 2015 г. - 69,14. Имаме изсветляване на икономиката от гледна точка на събиране на ДДС, акцизите за алкохола и тютюневите изделия.

Данните бяха представени на международна кръгла маса “Икономика на светло”. На форума присъстват и работодателски организации от Централна и Източна Европа и Азия, обединени в Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР).

Сивият сектор ощетява фиска, констатира председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

По този начин има натиск за увеличаване на данъците на съвестните данъкоплатци. Велев подчерта, че сивата икономика води до нелоялна конкуренция и е необходимо общо усилие за справяне с това явление. По груби изчисления с ограничаването на сивата икономика има потенциал да добавяме между 500 млн. и 1 млрд. лв. годишно в бюджета.

2/3 от сивия сектор се бори от тези, които са на първа линия, а там са контролните органи. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на икономическия форум.

Според него има две основните посоки за противодействие на сивия сектор, като на първо място това са икономическите лостове, свързани с данъчната политика.
Сивият сектор трябва да бъде унищожаван, той не може да бъде свиван, подчерта Цацаров. Процесът на унищожение обаче е дълъг, предупреди той.

От нарушението до влизането в сила на акта средният период е 1,5 години. Причината е в административно-наказателния процес.

“Трябва да въоръжим контролните органи с такъв административно-наказателен процес, който да скъси времето между санкцията и нарушението”, предупреди Цацаров.