Варненски данъчни започнаха проверки на 51 физически лица от града и региона, предоставили или получили заеми от роднини и приятели. Проверяваните лица са оправдавали доходите си пред данъчните с пари, взети назаем от свои близки.

26 души са заявили, че са получили заеми от роднини, но не са  декларирали получените суми в годишната си данъчна декларация. Единият от проверяваните е оправдал получени доходи за три месеца в размер на над 700 000 лева, като обявил пред агенцията, че парите са взети назаем от 50 негови приятели. Той обаче е пропуснал да отбележи това в годишната си декларация.

Инспекторите от НАП проверяват още 25 души, декларирали получени заеми от други хора, но техните заемодатели не са отбелязали това пред приходната агенция или има разлика между обявения даден и получен заем. По този начин двама души са оправдали доходи от по 2 милиона лева, а други петима са заявили, че са получили по над един милион лева от свои близки.

Основната цел на проверките е да се установи укрит доход, оправдан със заем. Ако се докажат нарушения, недекларираните доходи ще бъдат обложени. Освен това на нарушителите ще бъдат наложени и глоби, като предвидената от закона санкция е 10% от необявената сума.