Инспектори на (Националната агенция по приходите) НАП тръгнаха на засилени проверки на търговци на едро на риба, рибни магазини и ресторанти в София на Никулден. Данъчните ще следят за наличие на касови апарати, издаване на фискални бонове и реално отчитане на оборотите.

Националната агенция по приходите припомня, че при установяване на неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите могат да бъдат запечатани за срок до един месец.

Инспектори тръгват по рибните магазини преди Никулден

Инспектори тръгват по рибните магазини преди Никулден

Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото, съветват инспекторите

Към екипите, които осъществяват проверките, се включват и публични изпълнители, които извършват принудително изземане на средствата от касите на фирми и търговски обекти с публични задължения, които не са погасени доброволно в срок.

Мерките са насочени към повече от 35 обекта, търгуващи с риба на територията на София, като до момента при извършените проверки в обекти за търговия на едро не са констатирани нередности.

Проверките на НАП по Никулден са тематични и се извършват всяка година. Според статистиката на НАП се наблюдава тенденция за намаляване на нарушенията и издадените актове. За същия период на 2016 г. НАП София е извършила над 30 проверки, като в резултат на тях са съставени 11 акта.

Инспектират везните за риба по повод Никулден

Инспектират везните за риба по повод Никулден

28 от проверените везни са в нарушение

Инспекторите най-често констатират нарушения по неиздаване на касова бележка и разлика между парите в касата и тези, отчетени във фискалното устройство.

Активният контрол на НАП ще продължи и през предстоящите празници - около студентския празник данъчните служители ще проверяват за укрити обороти и нарушения в най-големите хотели, ресторанти и дискотеки в Боровец и Банско и на територията на областите София, Перник, Кюстендил и Благоевград. Инспекторите на териториална дирекция София ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални заплати на работещите в обектите.

През коледните и новогодишните празници данъчните ще осъществяват физическо наблюдение и покупки на принципа на тайния клиент. Ще се засича и анализира информацията, която дистанционно се подава към приходното ведомство от фискалните устройства. В случаите на несъответствия ще се извършват допълнителни проверки, а при съмнения за умишлено укриване на обороти ще се правят и ревизии на юридически и физически лица.

В Бургас честват празника с пита, рибен курбан, песни и танци

В Бургас честват празника с пита, рибен курбан, песни и танци

По традиция издигнаха флаговете на България, Бургас и ЕС

Със старта на ски сезона ще се засили и контрола в курортите на територията на областта, в сътрудничество с органите на МВР. Ще се извършват скрити и явни наблюдения и инвентаризации за реално отчитане на оборотите.

От НАП София уточняват, че контролните действия по никакъв начин няма да попречат на празничната атмосфера. Мерките на Агенцията са част от цялостната стратегия на НАП за изсветляване в максимална степен на приходите и облагането им с реалните данъци и осигуровки и целят трайна промяна в поведението на бизнеса, а не толкова налагане на санкции.