От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проверяват обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна, съобщиха от БАБХ.

Инспекторите проверяват складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, на които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.

Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника. Те се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби, уверяват от БАБХ.

При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, за спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните.

Миналата година при подобни проверки за Никулден са издадени 20 предписания и са съставени 4 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба тогава е 255 килограма.

От БАБХ дават следния съвет към потребителите при закупуване на прясна риба:

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.