Масови данъчни проверки започнаха от Националната агенция по приходите в пунктовете за годишни технически прегледи (ГТП), съобщиха от НАП. Освен за издаването на касови бележки и отчитането на оборота, инспекторите ще следят и за спазването на осигурителното законодателство.

В приходната агенция обобщават данните за прегледите във всички пунктове за ГТП. Информацията се подава към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От НАП ги съпоставят с данните от фискалните им устройства.

Единен регистрационен режим на автосервизите предлага Московски

Единен регистрационен режим на автосервизите предлага Московски

МТИТС иска единен контрол и яснота за произхода на резервните части

При 326 пункта са установени значителни разлики между подадената информация за прегледаните автомобили и отчетените приходи на касовите апарати. 
Според първоначалните оценки, общата сума на укритите приходи е в размер на 19,4 млн. лв. Ако тези несъответствия се потвърдят, на фирмите, които стопанисват пунктовете, могат да бъдат възложени и ревизии, допълват от НАП.

От приходната администрация напомнят на клиентите на пунктове за ГТП, че за всяка заплатена от тях такса за преглед задължително трябва да получат и касова бележка. За нарушения на данъчните изисквания могат да се подават сигнали на телефона на НАП 0700 18 700.