Уеднаквяване на контрола и създаване на единен регистрационен режим на всички автосервизи са идеите, около които се обединиха транспортният министър Ивайло Московски и представители на Асоциацията на автосервизите, съобщиха от Министерството на транспорта.

"Ще предложим сервизите да издават документ за гаранция за извършените ремонти, освен това трябва да бъде ясно какъв е произходът на частите, които се влагат", заяви министър Московски.

В столицата продължават да проверяват строителни обекти и автосервизи

В столицата продължават да проверяват строителни обекти и автосервизи

Съставен е акт за непочистена прилежаща площ на един от сервизите.

По думите му, базата данни ще дава възможност за създаването на история на техническата поддръжка на автомобилите. Така ще е ясно във времето за дадено превозно средство какви ремонти са извършени, кога и от кои сервизи.

Очакванията са, че еднаквите правила и контрол, ще повишат безопасността на пътя и ще защитят правата на собствениците на автомобили. Към момента няма регулация за извършването на автосервизна дейност в България. Предвижда се въвеждане на минимални изисквания за квалификацията на персонала и за дейностите, каза по време на разговора министър Московски.

Автосервизи манипулират тахографите на тировете, създават опасност за тежки ПТП-та

Автосервизи манипулират тахографите на тировете, създават опасност за тежки ПТП-та

Процедурата не излиза повече от 600 лева

Въвеждането на правила за работа на автосервизите ще доведе до изсветляване на сектора и ще намали нелоялната конкуренция, бе посочено по време на срещата. "Целта е не да се затварят сервизи, а всички да излязат на светло и да работят при еднакви правила и контрол", каза още министър Московски.

Първата седмица след като законопроектът бъде пуснат за публично обсъждане, ще се проведе национална кръгла маса с представители от всички градове и всички заинтересовани по темата, за да бъдат намерени най-точните решения по законопроекта.

ГЕРБ и БСП се изпокараха заради автосервизите

ГЕРБ и БСП се изпокараха заради автосервизите

Обект спорове стана законопроект