Националната агенция по приходите в Пловдив смята да събере 2 милиона и 300 хиляди лева чрез работодатели на длъжници.

Данъчните са изпратили вече писма до 24 работодатели от Южна България заради неплатени в срок публични вземания на техни служители - данъци, фишове от КАТ, митнически постановления, съдебни такси и други. Става дума за над 2000 души.

Мярката е нова и е част от кампанията на приходната администрация за увеличаване събираемостта на просрочени суми.
Ще се търсят лица, които са с неплатени данъци над 50 лева и веднъж вече да са били "помолени" да си платят дългове не само за данъци, но и към други институции, които събират глоби.

Досега длъжниците са били приканвани да го направят по телефона или пощата и въпреки обещанията си да се издължат- не са го направили.

Работодателите трябва да предупредят своите служители, че ако не се издължат към хазната ще им бъде наложен запор върху заплатата.

НАП ще контактува с предприятия - големи данъкоплатци, които са коректни към бюджета, обяви говорителят на пловдивската дирекция Божана Илиева, цитирана от БНР.

Тя изрази надежда, че мярката ще е успешна, защото чрез своите началници работниците ще бъдат по- бързо и ефективно информирани. Работодателят е само в ролята на посредник.