Законодателят въведе окончателно данък уикенд.

Предвижда се ползването на служебни автомобили, имоти и всички други служебни вещи, които служат и за лична употреба, да се облагат с данък в размер на 10%.

Данъчните основи, върху които ще се изчислява ставката, са различни в зависимост от използваните вещи според измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Когато става дума за данък върху служебните автомобили, задълженията към държавата ще се делят по равно между работодател и служител или ще се изчисляват чрез пътни листове на база изминати километри за лично ползване.

В случаите, в които става дума за недвижимите имоти, основата ще зависи от частта, предоставена за лични нужди или от времето, прекарано в имота.

За останалите вещи като смартфони и компютри, например, данъчната основа е 20%.

Новият данък влиза в сила със задна дата - от 1 януари.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е доволна от промените.

Ако днес не беше приета тази поправка всички активи, които се ползват за лични нужди, разходите за тези активи, освен с ДДС следваше да се считат за доход, получен от лицето, ползващо актива, поясни тя. Това означаваше, че трябва да се плаща и ДДФЛ и осигуровки. Това значително би оскъпило този данък и би натоварило и служителите, които ползват тези активи, подчерта Менда Стоянова. Сега работодателят ще може да решава как да облага този актив. Шефката на бюджетната комисия посочи, че текстовете не са противоконституционни, каквито опасения са се чули.