"Ако до юли месец ние пак не получим сигнал за присъединяване към чакалнята на еврозоната ERM-2, това ще се отрази неблагоприятно, тоест могат да се влошат сценариите за развитието на икономиката".
Това заяви пред БНР доц. Даниела Бобева, която бе министър на търговията в служебния кабинет "Софиянски" и вицепремиер в кабинета "Орешарски".

Думите й бяха по повод представянето на Годишния доклад за развитието на икономиката и икономическите политики от Института за икономически изследвания на БАН. Акцентът тази година са структурните дисбаланси и произтичащите от това рискове.

Традиционно докладът съдържа анализ на икономическото развитие у нас през изминалата година, като проследява микро- и макроикономическите показатели, външен, фискален и банков сектор и пазар на труда.

В документа се дават оценки и препоръки за необходимите и подходящи политики в средносрочен план в периода до 2021 година. Сред авторите са директорът на Института за икономически изследвания проф. Александър Тасев и ръководителят на проекта доц. Виктор Йоцов.

Тази година представянето на доклада е включено в календара от събития, посветени на 150-ата годишнина от създаването на Българската академия на науките и 70-ата годишнина на Института за икономически изследвания.

Забавяне на икономическия растеж за 2019 г. предричат икономистите от БАН. Според тях, ако до юли България не получи покана за ERM2, това ще влоши икономическите показатели.

Ръстът на икономиката през 2018 г. се забавя от 3,6 на 3,1 %. Тенденцията ще продължи и през тази, смята доц. Виктор Йоцов.

"Очакваме леко забавяне през тази година и умерено ускоряване през следващата година. Общо взето, не очакваме някакви драматични промени. Не става въпрос за никакво навлизане в рецесия, а по-скоро за забавяне през тази година и евентуално възстановяване през следващата година", обясни доц. Йоцов.