Фирмите ще плащат ДДС върху фирмените активи, ако започнат да ги ползват и за лични нужди, пише "Сега". Данъкът ще се плаща независимо от стойността и вида на стоката и услугата, което означава, че ще се събира дори и за мобилна и офис техника. Това е най-тежкият режим за облагане спрямо обмисляните до момента, които уж бяха отхвърлени от депутатите.

Промените бяха публикувани за обществено обсъждане в правилник за прилагането на закона за ДДС. От правилника и прегледа на окончателно одобрения вариант на закона става ясно, че данъкът изобщо не е отменен, а от него е отпаднала само най-скандалната част - подаването на декларации пред НАП за точно определени активи. Парламентът е отменил най-шумно обсъжданите текстове, но е уредил други детайли за събирането на данъка.

При покупка на стока фирмите имат право да си възстановят ДДС. Според новите правила, от момента, в който стоките започнат да се ползват и за лични нужди, компанията трябва да започне да връща пропорционално на дела на ползването ДДС в бюджета.

От публикувания правилник за прилагане на закона за ДДС става ясно, че от февруари фирмите ще трябва да прилагат нови образци на документите, в които се отчитат продажбите и покупките, при които е платен и възстановен ДДС. В дневника за продажби, както и в ежемесечните справки декларации за дължим ДДС се въвеждат специални графи, в които фирмите ще трябва да вписват данъка, който са начислили за лично ползване на вещи. Първият месец, в който ще се случи това, ще бъде февруари, защото за декември важат досегашните формуляри.

"От текстовете, които са приети, и от правилника на практика излиза, че данъкът ще се начислява за абсолютно всички фирмени покупки, независимо от вида и стойността им", коментира пред изданието Катя Крънчева, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия. "От закона отсъства единствено задължението за подаване на нарочни декларации, а възможността за субективност при определяне на дела за лично ползване остава", допълни тя. Субективна може да е и преценката на данъчните при проверки доколко посоченият дял отговаря на реалността.