Държавният бюджет в лицето на Държавната консолидационна компания по всяка вероятност няма да получи дължимите му от частна фирма 50 милиона лева. Причината - фирмата-длъжник е завела дело за изтекла давност, а липсват оригиналите на анексите, подписвани между ДКК и дружеството, без които съдът по всяка вероятност ще отсъди в полза на длъжника.

Това съобщи новият изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров. Димитров бе назначен на поста си през август от служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който освободи назначената от Корнелия Нинова Смиляна Нитова.

"ДКК е страна по търговски спор, по силата на който претендираме за плащане на една немалка сума в размер на приблизително 75 млн. лева. За тази сума дружеството е платило близо 25 млн. лева, за да се води кредитор по съществуващия търговски спор. Търговската логика е била следната - купуваме нещо за 25 млн. лева с идеята, че ще получим 75 млн. при доброволно изпълнение на договора, което е прекрасен бизнес план, това са 200% печалба в полза на държавата. До момента, в който длъжниците не плащат, след което се завежда иск към длъжника през миналата година, като така се защитава интересът на дружеството по възможно най-подходящия натиск", обясни хронологията на събитията той.

В последствие длъжникът прави възражение, в следствие на което съдът изисква оригиналните книжа в края на март тази година, а не представените копия, но оказва се - такива няма.

Настоящият шеф на ДКК обвини за създалия се казус предшественика си, назначен от Корнелия Нинова. "За нас буди притеснение факта, че нашият предшественик Смиляна Нитова не е уведомила нито разследващите органи, нито принципала (Министерството на икономиката). Давате си сметка, че липсата на най-важните документи обрича изхода на този съдебен процес."

В никакъв случай въпросните разкрития не крият политически мотиви, подчерта Димитров. "Единствената цел на днешната пресконференция е да уведомим обществото, че има такъв проблем, за който държавата не е била уведомена навреме. ДАНС са уведомени за случая, наясно са, че при едно неблагоприятно развитие щетата за дружеството ще е 50 млн. Не искам да се смята, че се прави някакъв предизборен пиар или агитация. Това са само и единствено факти и обстоятелства".

След брифинга от ДКК разпространиха и документ за доказателство:

Снимка 586701

Източник: ДКК

Смиляна Нитова е аут и от Съвета на директорите на ДКК

Смиляна Нитова е аут и от Съвета на директорите на ДКК

Тя е отстранена заради "саботиране на одита" на ДКК