В хода на днешната валутна търговия в Азия курсът на еврото към долара се понижава, след като вчера общата валута отбеляза значителен спад.

Йената губи от стойността си след решенията от заседанието на Японската централна банка.

Доларът отново се доближава до 14-годишните си максимални равнища спрямо основните световни валути. Индексът долара към кошницата от 6-те основни валути се върна към нивото 103,35, отскачайки от минимума 102,52 в понеделник.

Доходността на американските облигации и доларът растат вече месец след избирането на Доналд Тръмп за президент и очакванията за намаляване на данъци и регулации и увеличаване на държавните разходи, с което да се стимулира икономическия растеж и инфлацията.

Подкрепа за американската валута дадоха й оптимистичните коментари на шефа на Федералния резерв Джанет Йелън за състоянието на пазара на труда в САЩ.

Но според валутни анализатори, ралито на долара губи импулс, доколкото много фактори за неговия растеж вече са заложени в текущата стойност на американската валута.

Във вторник сутринта общата валута се търгува по $1,0387, в сравнение $1,0402 при закриването на пазара вчера, когато еврото се понижи с 0,5%.

Стойността на долара спрямо японските пари днес нараства до нивото 117,80 йени за долар, при 117,09 в края на вчерашната сесия.

За едно евро сутринта даваха 122,34 йени при 121,8 йени преди тава.

Централна банка на Япония на заседанието си на 19 и 20 декември запази без промяна основните параметри на паричнокредитната си политика. Тя продължава да цели доходност на 10-годишните държавни облигации около нула процента, лихвата по депозитите на търговските банки в ЯЦБ остава минус 0,1%.

В същото време ЯЦБ подобри оценката си за състоянието на икономиката и потвърди прогнозата си за понататъшното й умерено възстановяване на фона на ръст на експорта и устойчиво потребление в частния сектор.

Британският фунт стерлинг също спада до $1,2355, месечен минимум, но след това се покачи и се търгува по $1,2374.