Въвеждането на прогресивно данъчно облагане е тема на синдикатите от доста време, а миналата седмица в парламента се състоя и дискусия, домакин на която беше депутатът от БСП Крум Зарков. Като цяло мярката има подкрепата на левите, макар и до този момент да не е предприета стъпка за законовото й въвеждане. News.bg попита за мнението им останалите партии в парламента.

Плоският данък е лесен за прилагане. Веднага след въвеждането му се увеличиха приходите от него. Това заяви за News.bg бившият финансов министър Петър Чобанов. Предимствата са, че той е съобразен с нивото на икономическо развитие на България, изтъкна той.

У нас основните фактори на производството - труд, капитал и технологии - са проблематични. Нямаме достатъчно инвестиции, капитали, за технологиите да не говорим, подчерта Чобанов. Ако се отмени плоският данък и се оскъпи трудът, това допълнително ще отблъсне хората, които биха работили тук и ще отблъсне бизнесът, който би инвестирал тук, коментира още той.

Според депутата от ДПС плоският данък е най-доброто, което можем да имаме като данъчна система.

Леви и синдикати за прогресивното облагане

Леви и синдикати за прогресивното облагане

40% от българите са заплашени от бедност

Относно коментара на синдикатите, които искат връщането на прогресивното облагане, че в страните, където е въведен плосък данък, има и необлагаем минимум доц. Чобанов изтъкна, че в България при въвеждането му е решено да имаме чист плосък данък. Ако има необлагаем минимум и плосък данък, това, по думите на бившия министър на финансите, е двойна ставка - едната нулева, другата от 10%.

Връщането на прогресивното облагане няма да подейства като антикризисна мярка, според Чобанов. По мнението му това ще върне практики от миналото на избягване на данъчно облагане. В зависимост как би изглеждала една данъчна скала, тези, които са по-близо до горното ниво на облагане като процент, ще имат стимули никога да не попадат в това горно ниво на облагане и ще търсят вратички как това да се случи, обясни той.