По-справедлива данъчна система. За това се обяви депутатът от БСП Крум Зарков, който организира в НС дискусия за прогресивното облагане. Според данни на Евростат, всеки четвърти българин, се намира на прага на бедността. Всяко 4-то дете няма втори чифт обувки. Това се дължи на слаба, недофинансирана и несправедлива данъчна система, поясни Зарков. България е рекордьор по неравенства, смята той. Нискодоходните групи имат по-голям принос в данъчната система като процент от доходите си. България е обект на многократни препоръки за преразглеждане на данъчната си система на редица европейски институции, според Зарков. Темата може да влезе в полезрението на обществения дебат, по думите му. По данни на Европейската комисия, близо 40% от българите са заплашени от бедност и социално изключване. Оказва се, че във всички европейски държави, в които е налице плосък данък, са налице редица данъчни облекчения за най-бедните, често под формата на необлагаем минимум.

Проф. Искра Баева обясни, че плоският данък се появява в края на Средновековието. Това е постижения на отдавнашна епоха, по думите й. Прогресивният данък от своя страна, нивелира разликите между социалните групи. Тя изрази съжаление, че тройната коалиция не в въвела плоското облагане без необлагаем минимум. Идеята е била за изсветляване на икономиката, но по думите на проф. Баева резултатите у нас не са особено различни в този показател. Според нея, у нас има яростна съпротива за отмяната на плоския данък.

НС прие актуализацията на бюджета

НС прие актуализацията на бюджета

Отстъпки за горивата, ДДС и други влизат в сила

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов на свой ред изтъкна, че е нужен интегритет в облагането, където се включва и корпоративното облагане, а също и осигурителните вноски. Синдикатите няма да се откажат от прогресивното облагане у нас, както се закани той. Системата трябва да работи заедно, убеден е Манолов. КТ "Подкрепа" е за отмяна на плоския данък. Хубаво е, че имаме съюзници, отчете той.