Парите на хората са по партидите в пенсионните фондове, те са добре управлявани и строго надзиравани. Това заяви с категоричност в интервю за БиТиВи председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Върху пенсионните фондове има драконовски надзор. Те са най-надзираваните институции в страната, много по-надзиравани от банките дори, подчерта Мавродиев.

Той обясни, че работата на оглавяваната от него комисия е да обследва дали парите на гражданите са управлявани по законосъобразен начин. Стоян Мавродиев е категоричен, че твърдо може да гарантира, че буквата на закона е спазена.
По отношение на това по какъв начин се инвестират и в какви инструменти - за комисията е важно те да са законосъобразни. Всички средства са инвестирани в законосъобразни инструменти. А каквито и нарушения да са били открити, са били санкционирани, подчерта Мавродиев.

Според него има неразбиране за функциите на държавните регулатори. Няма регулатор в света, който да обследва начина, по който се инвестират средства. Ние не сме инвестиционни консултанти и не е наша работа да се занимаваме с тази материя. Нашата работа е да гледаме да са защитени правата на осигурените лица, държавата и гражданите, които са дали своите пари там. Тук твърдо мога да гарантирам, че има много сериозен, драконовски надзор, изтъкна шефът на КФН.

Относно информацията, че част от фондовете са поискали разследване на друга част от фондовете за пазарни манипулации, Мавродиев коментира, че пазарната манипулация, която води до промяна на цените на съответните финансови инструменти, е сериозно нарушение на закона. За това има много високи глоби. В някои държави се наказва дори със затвор. Наказанието с лишаване от свобода ще влезе в сила и у нас от следващата година. Засега има глоби в размер между 50 000 и 100 000 лева за юридически лица и между 20 000-50 000 за физически лица.

КФН следи всичко, което се случва във фондовете на ежедневна база и няма как нещо да бъде пропуснато, обясни Мавродиев. Знае се всеки лев от средствата къде се намира - в какви акции, в какви облигации са инвестирани средствата.

За последните четири години размерът на глобите е над 14 млн. лева - за всички надзиравани пазари, няколко милиона лева са за фондовете. Това е няколко пъти повече, отколкото в предишни управления на КФН, посочи Стоян Мавродиев. Ние не пропускаме нито едно нарушение, категоричен е той.

Относно доходността на фондовете, шефът на КФН обясни, че тя е отрицателна за последните 10 години, след като се извади инфлацията. Пенсионните фондове съществуват от 12 години и за целия този период доходността е положителна.
Единствено при пенсионните фондове се обследва реална доходност, подчерта Мавродиев.

Няма нищо страшно и парите на хората са по партидите, успокои Мавродиев.

Той е категоричен, че няма да си подаде оставката, защото няма нито една дейност, в която Комисията за финансов надзор да се е провалила.