През 2008 г. ще има 1 милиард нови приходи от ДДС и от акцизите.

Това заяви Иван Костов на днешната пресконференция на националното ръководство на Демократи за силна България.

„Не е вярно твърдението на защитниците на бюджета, че за първи път този бюджет бил "на светло". Този бюджет в никакъв случай не е "на светло" защото скрива този допълнителен 1 млрд." - подчерта лидерът на ДСБ.

Той допълни, че при разпределянето на този допълнителен приход е редно да има един значителен трансфер за бюджета на НОИ (може би половината), за да гарантира 9-процентно увеличение още в началото на годината на пенсиите, което да компенсира високата инфлация и поскъпването на хранителните продукти.

От ДСБ ще настояват нарастването на бюджета за текущи разходи на президентството, парламента и правителството да не може да надвишава средното нарастване на текущите разходи в бюджетната сфера.

„Това ще направи невъзможно изпреварващо увеличение примерно на заплащането на депутатите, както и на правителствената и на президентската администрация." - поясни Иван Костов

„Ако бъдат приети всички предложения на ДСБ по данъчните закони, те ще донесат около 530 - 550 млн. лв.в бюджета и ще намалят приходите спрямо разчетените от правителството с около 1 230 млн лв. Като прибавим и 1 млрд очаквано преизпълнение на приходите по нашите разчети  се вижда, че крайният баланс отново е със значителен резерв около 300 млн. лв." - коментира заместник-председателят на партията Димитър Бъчваров.

„Вижда се че всичко, което предлагаме е финансово обезпечено и не застрашава фискалната позиция и финансовата стабилност на страната." - допълни макроикономистът.

Разчетите на Демократи за силна България са направени при предвиждания за намаляване на ДСС върху животоподдържащите и животоспасяващите медикаменти, както и върху учебниците.

Председателят на партията Иван Костов представи предложенията за промени в данъчните закони, които парламентарната група на ДСБ ще внесе в НС преди второ четене, както и промени в Закона за държавния бюджет и Закона за общинските бюджети.

По Закона за корпоративното подоходно облагане предложенията са концентрирани около облагането на хазарта. От ДСБ предлагат не намаляване на ставката, каквато е идеята на правителството, а увеличаване от 10 на 15 процента.       

Депутатите от ДСБ ще настояват базата за облагане да остане  сумата на всички залози, а не сумата от залозите намалена с изплатените премии. Тяхната позиция е, че по същия начин трябва да се облагат и игрите с хазартни съоръжения, които в момента се облагат с такси (ротативки ролетки игрални маси), като контролът се осъществява с наредба на министрите на вътрешните работи и финансите.

Това е абсолютно осъществимо, защото всички залози минават през касите, поясни Иван Костов.

Ако бъдат приети тези предложения, те ще доведат 1 млн. повече приходи, ако бъдат приети правителствените предложения за преминаване към друга база за облагане на хазартните, има спадане на постъпленията от хазарта от досегашните 70 млн. на 15 млн.

„Това според нас е прекалено голям подарък, който мислим, че не бива да се дава  на организаторите на хазартните игри." - коменитра лидерът на ДСБ.

При разглеждането на закона за данъка върху доходите на физическите лица от ДСБ ще настояват да се запазят необлагаемият минимум и семейното подоходно облагане. Преференциите за инвалиди трябва да останат в досегашния си размер, а не да се намаляват, каквито са намеренията на правителството.            

По отношение на Закон за акцизите и данъчните складове тъмносините ще настояват акцизите върху енергийните стоки и цигарите да останат в досегашните си размери.

Те ще внесат и предложение да се намали акцизът на биогоривата заради очакваното значително покачване на цените им с около 45 на сто.

Ако се повишат акцизите върху цигарите, това ще бъде удар върху българските производители, подчерта Иван Костов.

Като допълнителна мярка в защита на българското производство тъмносините предлагат да се закрият безмитните магазини.

По Закона за местните данъци и такси ще бъде внесено предложение да се  фиксират горна и долна граница за облагане на недвижимото имущество, като тези граници да бъдат между един и три  промила.

Редно е да се запази досегашното облагане на моторните превозни средства, смятат от ДСБ.

От партията предлагат още в Закона за общинския бюджет да се върне текстът, че общините получават преотстъпени държавни данъци, защото иначе правителството лишава общините, постигнали развитие от стимула да го продължат.

„Общините са заинтересовани да развиват икономиката и да увеличават приходите от данъка върху доходите на физическите лица. Ако не им се предостъпва част от този данък и мотивите им  ще изчезнат, и ще започнат да чакат само субсидиите." - подчерта Иван Костов.