Финансовият министър Симеон Дянков заяви в студиото на „Здравей България" по Нова телевизия, че бюджетът за 2010 г. е правилният бюджет. Той изрази надежда, че данните, които днес ще оповести ЕС за стопанската конюнктура на страната ще са добри.

Министър Дянков допълни, че април е месецът, в който ще си проличи състоянието на икономиката и затова толкова  „разчита" на тези данни.

Според него ако се окаже, че през април имаме положителен баланс и безработицата намалява, то голяма част от воя, който се надава и от ляво, и от дясно ще намалее.

Финансист номер едно заяви, че вдигането на ДДС не е прокризисна мярка, но е много трудна мярка за бизнеса. Той изтъкна, че всеки месец се вдига с 10% износът, но липсва вътрешното потребление в страната и вносът продължава да пада.

 „Това, че вносът пада е много добре, защото външнотърговският ни баланс се подобрява много рязко", каза още Дянков.

По повод позицията на Синята коалиция за вдигането на ДДС Дянков коментира, че тяхното поведение е от типа „шофьор на задната седалка - постоянно дава акъл, но като му кажеш ела да караш-бяга".

Дянков коментира и данните на световните рейтингови агенции, като изтъкна, че ако днешните данни за стопанската конюнктура в страната са положителни, България ще се окаже единствената страна в ЕС, с изключение на Естония, която е с балансиран месечен бюджет.

Според него ситуацията в Гърция ни засяга индиректно, тъй като международните инвеститори не гледат дадена държава, а регионите.

„И когато погледнат Балканите и видят Гърция, а също така и Румъния, чийто бюджетен дефицит също е много голям, това се отразява негативно на отношението им спрямо България, като страна, в която биха могли да вложат капитали. Да се надяваме, че ще се решат да изберат по-малкото зло", коментира Дянков.

Той заяви, че до няколко дни ще стане ясно името на новия директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции, като отказа да оповести името му, но подчерта, че е човек, който познава много добре чуждестранните инвеститори, това е човек с „нова кръв, който знае как се правят нещата правилно".

По повод антикризисните мерки Дянков заяви, че 25 от тях са минали вече през МФ и са внесени в парламента, днес предстои Тотю Младенов да внесе и социалните мерки от пакета.

Финансовият министър изрази задоволство от работата на митниците, като подчерта, че данните за контрабандата, представяни от опозицията за минали години са неверни. По думите му има повече наплив да се влиза в страната и вътре да се прави контрабанда.

Според Дянков има още какво да се желае по отношение работата на НАП, където се налагат повече анализи, но и там нещата „ще си дойдат на мястото".