Нашите изчисления за бюджет 2009 са близки до това, което експертите на МВФ казват. Това означава, че имаме шанс за балансиран бюджет.

Така вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков коментира прогнозите на фонда, които са малко по-песимистични от тези на правителството.

Той каза, че не очаква след мерките за намаляване на разходите, които бяха предприети, автоматично да бъде постигнат балансиран бюджет.

Голяма борба е в приходната част на бюджета,изтъкна Дянков. Той подчерта набелязаните реформи в приходните администрации - митниците и НАП.

Министърът подчерта, че правителството всеки ден се бори за повишаване на приходите.

Според Министерство на финансите констатациите на мисията на Международния валутен фонд до голяма степен покриват оценките и вижданията на новото правителство за състоянието на икономическата среда през 2009 година и перспективите пред развитието на България за 2010 година

МВФ дава по-оптимистична прогноза за растежа на икономиката от прогнозирания през пролетта спад от 7%,посочват от МФ.

От там допълват, че сегашните очаквания на Международния валутен фонд за спад от 6,5% са по-близки до прогнозата на Министерството на финансите от -6,3%, послужила за планирането на балансиран бюджет.

Прогнозата за спад на икономиката от 2,5% в 2010 година е близка до очакванията на правителството за спад от 2%, на която се базира проектобюджета за 2010 година, посочват още от финансовото министерство.

Мисията заключи, че без предприемане на допълнителните мерки от страна на новото правителство фискалният дефицит за 2009 г. щеше да достигне до над 3.5% от БВП, допълват от МФ.

С навременните мерки на сегашното правителство прогнозата на МВФ е за „минимален" дефицит за 2009 година, се казва още в позицията на министерство на финансите.

Българското правителството изказва благодарност към МВФ за приемане на поканата за посещение в България, конструктивния диалог и направените препоръки.