Европа закъсня с приемането на кризисен механизъм за страните от еврозоната. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков пред БНР.

Той коментира промяната на Лисабонския договор, позволяваща тази стъпка: „Важното по отношение на това решение е, че оттук нататък няма да е необходимо да се действа на парче, когато някоя държава е закъсала и ще й трябва помощ."

Вицепремиерът поясни, че това е „един вид фискален резерв на ЕС."

Припомняме, лидерите от страните на Европейския съюз се договориха за промени, които да превърнат в постоянен инструмент механизма за подпомагане на страните членки.

Създаването на фонд за подпомагане гарантира помощ за страни, които не са в състояние да изплащат дълга си и е в отговор на съмненията около бъдещето на еврото и стабилността на страни като Испания и Белгия.

Европа като цяло, може би заради това, че все пак са 27 различни държави и по-трудно се работи, закъсня с вземането на това решение, каза финансовият министър и подчерта, че такова решение в САЩ е взето още преди две години.

По думите му обаче определено с тези действия ще се повиши стабилността занапред.

Дянков се обяви против призивите на някои европейски лидери да има еднаква данъчна политика, защото така данъците ни ще се повишат.