В следващите дни България ще ревизира в позитивна посока прогнозата си за растежа на икономиката, тъй като възстановяващият се износ стимулира измъкването от кризата.

 

Това заявява пред агенция "Блумбърг" финансовият министър Симеон Дянков в интервю по време на срещата в Мадрид на финансовите министри от ЕС, цитира интервюто БНР.

"Икономическите прогнози днес са по-оптимистични, отколкото в края на 2009 г. Вероятно в следващите няколко дни ще повишим прогнозите си за икономиката до ниво от порядъка на 1% от БВП", казва Дянков.

По думите на Дянков позитивни признаци са стабилизацията на безработицата и лекият спад, както и ръста трети пореден месец на ипотечния пазар.

Всичко това са малки положителни сигнали", допълва Дянков.

И пред "Блумбърг" Симеон Дянков потвърждава, че България може да започне процедура за влизане в еврозоната "в рамките на няколко месеца".

Припомняме, в началото на април премиерът Борисов обяви, че България официално се отказва от кандидатстване в ERM II (предверието на Еврозоната).

След това на няколко пъти финансовият министър успокои, че все пак страната ни ще успее да влезе там до края на настоящата година.