Министерство на финансите отпусна 16 млн. лв. за изграждането на нови 10 км от магистрала "Хемус" от шуменския квартал "Макак" до с. Белокопитово. Това съобщи в Плиска вицепремиерът Симеон Дянков, който от вчера е на посещение в Шумен.

Вече има проект за строителството на новата отсечка, а необходимите 16 млн. лв. ще бъдат включени в бюджета за следващата година, каза Дянков, цитиран от БиТиВи.

Той уточни, че е избрана фирма-изпълнител и до няколко седмици трябва да се направи точен финансов анализ, а изграждането на новата отсечка ще започне най-късно до пролетта.

Министър Дянков посети Шуменската крепост и археологическите резервати в Мадара, Плиска и Велики Преслав във връзка с националната програма за разработване на културно-исторически и религиозен туризъм.

Държавата ще отпуска достатъчно пари за археология и за археологическите резервати, защото  това е една голяма инвестиция, която ще се възвърне стотици пъти, каза Симеон Дянков при посещението си в Плиска.

Той допълни, че трябва да се инвестира в инфраструктурата на археологическите резервати в Плиска, Мадара и Велики Преслав, за да може културно-историческото наследство на България да се показва по-добре пред туристите.

Финансист номер едно каза още, че следващата пролет в Плиска започва реализация на проект на стойност 1,1 млн. лв. за социализация на резервата. Освен това правителството ще отпусне 15 000 лв. за фондохранилището на музея, изтъкна Дянков и допълни, че до края на годината ще бъде изработен списък на всички обекти, които ще бъдат включени в програмата за културно-историческия туризъм.    

При посещението си в археологическите резервати вицепремиерът беше придружаван от депутата от „Атака" проф. Станислав Станилов и народните представители от ГЕРБ Ивайло Тошев и Красимир Минчев.