Комисията за финансов надзор е подала сигнал до Главния прокурор срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу инвестиционното дружество „Булброкърс" ЕАД, което се контролира от Иво Прокопиев, наето от администрацията на ГЕРБ като консултант.

Стигнахме до заключението, че интересите на България са били накърнени чрез една приватизационна сделка, заявява в интервю за Der Standard шефът на КФН Стоян Мавродиев.

По думите му след едногодишно разследване е разкрита дейност, която представлява пазарна злоупотреба. Нашите експерти изчисляват загубите за държавата на около 87 млн. лв., уточнява Мавродиев.

По думите му, през 2011 г., българското правителство решава да продаде оставащия държавен дял от 33 на сто от енергоразпределителното дружество EVN. В резултат на манипулации на борсата, българското правителство не е успяло да постигне реалната пазарна цена, а по-ниска. Републиканският бюджет очевидно беше ощетен, изтъква Мавродиев.
Сега Главната прокуратура следва да реши дали да проведе досъдебно производство.

Разбира се, нашите правни действия не са насочени срещу EVN, като купувач. Те са предприети в интерес на дружеството и неговите акционери, уточнява още шефът на КФН.

В страната има медийни групи с висока концентрация на собственост, които се опитват да влияят както на политиката, така и на публичните институции, включително на КФН, коментира още Мавродиев.

В случая с г-н Прокопиев, продължава той, някои от неговите фирми се финансират от частни пенсионни фондове в България. Тъй като сме задължени да защитаваме интересите на българите, които инвестират парите си в тези фондове, в редица случаи сме разпоредили тези пенсионни фондове - "Доверие" и "Алианц" - да се затворят определени инвестиции. Ние гледаме на някои от тях като на не достатъчно сигурни за бъдещите пенсионери и твърде рискови.

По думите му тази тенденция е опасна. Трябва да има граници, разграничаване между бизнеса и неетичното поведение, което има за цел да накърни репутацията на публични институции, като се разпространяват неверни, манипулирани истории.
Високите морални стандарти са само фасада за някои фирми. В действителност става въпрос за прокарване на корпоративни интереси, като в същото време се оказва натиск върху публични институции да не изпълняват коректно своята дейност, заявява още Мавродиев.

Той остро критикува бившия финансов министър Дянков, като по думите му по негово време не са се провели успешни структурни реформи в публичния сектор - няма реформа в здравеопазването, което сега е пред колапс, няма реформа в пенсионната система, в публичната администрация и т.н.

Финансовият министър, изтъква Мавродиев, не беше реформатор, беше един провален министър, който сега се опитва да играе ролята на неразбрания реформатор.
Той провеждаше единствено политика на икономии. Това беше основната причина, поради която предишното правителство подаде оставка през февруари и изгуби шанса да спечели пак мнозинство на изборите.

Докато политиците не решат със закони проблема с прозрачността и концентрацията в икономиката, нищо няма да се промени. Хората ще продължават да протестират срещу всяко правителство, заявява още шефът на КФН пред австрийското издание.

По повод продажбата на Пенсионен фонд "Доверие" от мажоритарния собственик Виена Иншурънс Груп Мавродиев коментира, че като гражданин, казусът не му вдъхва доверие.

Но като ръководител на финансовия надзор не мога да правя заключения, базирани само на публикации в пресата. Няма да правим никакви компромиси относно надеждността на инвеститора, ще направим преглед на източниците на приходи на „Юнайтед Кепитъл", легитимността на техните финансови средства, техния опит и реалната структура на собствеността им, заявява Стоян Мавродиев.

Той е категоричен, че няма да има проблем комисията да каже „не" на сделката. Ние определено ще кажем "не" на продажбата на този пенсионен фонд, ако имаме дори един процент съмнение по отношение на купувача, изтъква Мавродиев.