Настоящият заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за надзора над инвестиционната дейност, Бойко Атанасов е единственият номиниран за поста председател на Комисията, който бе овакантен, след като Карина Караиванова подаде оставка, за да отиде на работа в ЕБВР.

Кандидатурата на Атанасов бе издигната от депутати от "Атака". На 13 март той бе изслушан от парламентарната комисия по бюджет и финанси, пред която номинираният за председател представи визията си за развитие на КФН. Въпроси към него от представители на браншови организации и на дружества с нестопанска цел нямаше. Представителите на БСП пък, по ясни за всички причини, не присъстваха на заседанието на комисията. Така че изслушването, което бе излъчвано директно по БНТ, премина в спокойна и дори дружелюбна атмосфера.

Самият Атанасов заяви, че смята да развива КФН като регулаторен орган в шест основни насоки. "Едната от тях е управление на позиционирането и репутацията на Комисията като стабилен, обективен и независим регулаторен орган в обществото като цяло, както и в сферата на дейността на всяко едно от трите й управления. Това ще става чрез провеждането на комуникационни кампании и създаване на среда за активен диалог с поднадзорните лица, бизнеса и гражданите с цел запознаване с работата на Комисията и възможностите за нейното усъвършенстване. Основният акцент ще е максимална прозрачност на действията на КФН чрез предоставяне на подробна, точна и навременна информация.

Важна част за развитието на българския капиталов, застрахователен и осигурителен пазар е активната комуникация с бизнеса. Целта е комисията да се отвори максимално към бизнеса, за да има директен поглед към проблемите му и очакванията му спрямо КФН и мнението му за подготвяната нормативна база.

Изключително важен момент в работата на КФН за мен ще е идентифицирането на потенциално недобри или лоши практики.

Смятам, че имаме възможност да информираме хората в България за качеството на предоставяните услуги и продукти на застрахователния, инвестиционния и пенсионноосигурителния пазар, презентира Атанасов и заяви своята убеденост, че трябва да се осъществява превенция чрез активна регулация, а не да се реагира едва когато настъпят кризисни ситуации.

Друга важна насока в неговата бъдеща работа като председател на КФН, ако бъде избран на тази длъжност, ще е "активизиране на всички възможни мерки и механизми за създаване на предвидима регулаторна дейност и превантивния контрол. Основният акцент ще бъде поставен върху развитието на рисковобазирания надзор и на надзора на консолидирана основа, когато става дума за групи от финансови институции".

Кандидатът за председател на КФН заяви, че придава голямо значение на осигуряването на стабилността на застрахователния сектор. Той смята, че от съществена важност е българските застрахователи да поддържат адекватно ниво на резервите и да изпълняват стриктно изискванията за платежоспособност, залегнали в Кодекса за застраховането.

"Сериозно предизвикателство е изготвянето в краткосрочен план на нов закон за дружествата със специална инвестиционна цел, който да бъде съобразен с европейското право в областта на секюритизациите", каза Атанасов. Той обяви, че в тази област предстои КФН да бъде натоварена с нови надзорни ангажименти.

Бойко Атанасов смята, че една от целите ще бъде и повишена ангажираност към защитата на интересите на застрахованите и осигурените лица. "Тук включвам преодоляване на последиците от фалита на кипърския застраховател "Олимпик", мониторинга над Националното бюро на българските застрахователи и заздравяване на компенсационните механизми в българската застрахователна система", обясни номинираният за председател на КФН.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова заяви, че познава Бойко Атанасов още като колега от данъчната служби, където двамата са работили и ще гласуват с две ръце за него. Ще припомним, че по-голямата част от кариерата на Атанасов е преминала в структурите на Националната агенция по приходите, където той постепенно се издига в йерархията, за да бъде назначен през 2013-та, по време на служебното правителство на Марин Райков, за изпълнителен директор на НАП. Четири години по-късно - през 2017-та за няколко месеца е заместник-министър на финансите, а след това е избран за заместник-председател на КФН. След подаването на оставката на Карина Караиванова като председател на КФН, той е временно изпълняващ тази длъжност, като я съвместява с ангажиментите си на заместник-председател, отговарящ за надзора над инвестиционните дружества.

Менда Стоянова обяви, че в петък, 15 март 2018 г. Народното събрание ще гласува кандидатурата на Атанасов за председател на КФН. След като бъде избран, тoй щe тpябвa дa излъчи и ĸaндидaт зa пoзициятa, ĸoятo ceгa зaeмa - зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa KФH, oтгoвapящ зa инвecтициoннитe пocpeдници. Кaтo нaй-вepoятнa нoминaция зa шeф нa зacтpaxoвaтeлния нaдзop ce cпpягa Bлaдимиp Caвoв. Eвeнтyaлнoтo мy избиpaнe нa тaзи пoзиция oбaчe oвaĸaнтявa мяcтoтo нa члeн нa KФH, нa ĸoeтo ceгa Caвoв e избpaн. Taĸa чe пpи пoдoбнa ĸoмбинaция и зa тaзи пoзиция щe тpябвa дa ce тъpcи чoвeĸ. Щo ce oтнacя дo длъжнocттa зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл, oтгoвapящ зa инвecтициoннитe пocpeдници, която ще остане свободна след избора на Бoйĸo Aтaнacoв зa пpeдceдaтeл нa KФH, тaзи пoзиция нaй-вepoятнo щe бъдe пpeдлoжeнa нa Hиĸoлaй Πoпoв, ĸoйтo в пepиoдa 2012-2014 гoдинa вeчe e бил нa тoзи пocт, нo ce oтeгли oт нeгo пpeди мaндaтa мy дa пpиĸлючи.