"Еконт" е взела решение да изплати доброволно над 13 млн. лв. на Националната агенция по приходите (НАП). 

Нейният основател Николай Събев стана министър на транспорта в правителството на Кирил Петков. Той заявява: "Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм."

Сумата е свързана с решението на парламента от 2019 г., според което изненадващо и със задна дата дружествата бяха принудени да начисляват ДДС върху услугите си. "Еконт", която е една от двете най-големи компании за куриерски услуги у нас, заведе дело срещу НАП по казуса и го спечели на първа инстанция. НАП начислява ДДС за периода 2013-15 г. в размер на 3,8 млн. лв.

От съобщение на компанията до медиите се разбира още, че в края на декември 2021 г. компанията е получила покана и за внасяне на суми за 2016-19 г. Общата претендирана сума е 6 580 865 лв., но предстои да бъдат изчислени лихвите по нея, заради което "Еконт" очаква тя да надхвърли 13 млн. лв.

"Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията.

От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл "Еконт" реши да поеме изцяло изплащането на сумите", посочват от компанията.