Гражданите да не държат своите спестявания само в една банка.

Това препоръча президентският съветник Димитър Иванов. Той обясни, че в момента има закон който, защитава спестявания до 40 000 лв. и затова по-големи суми се ползват от него, ако са в различни сметки и институции.

"Ситуацията днес е изключително сериозна, бих казал невиждана ситуация." Така Димитър Иванов коментира световната финансова криза пред БНР.

3 гигантски инвестиционни световни банки колапсираха тотално или бяха продадени, 3.6 трилиона долара са изтрити, а американското правителство национализира най-голямата застрахователна кампания в света AIG, аргументира се той.

Според думите му паниката сред хората в Европа от световната финансова криза е страхотна, паричните пазари са затворени и се върви към една дълбока рецесия. Той прогнозира силен домино ефект след труса във финансовата система.

Правителството на България, според икономическия експерт, демонстрира една поразяваща безпомощност да обясни на гражданите на страната характеристиките на кризата и нейните причини, както и собствените си грешки и липсата на политика.

"Падането на фондовия пазар, проблемът с ликвидноста на банките у нас, който е на път да се появи, са сериозни и не може българското правителство да залъгва своите граждани", подчерта Иванов.

Според президентския съветник три мерки трябва спешно да се извършат от кабинета.
Правителството и парламента да извършат преглед на всички инвестиционни сделки, на които предстоят бъдещи плащания.
Кабинетът трябва да изработи актуална анти инфлационна програма. "Българската банкова система в 80% е в ръцете на чужди банки и няма как домино ефекта да не им подейства", предупреди експертът.