Трябва да бъде сложен край на дните, в които европейските търговски банки игнорират проблемите с техните необслужвани кредити. За това предупреди официален представител на Европейската централна банка, съобщи БНР.

"Позицията на изчакване или на удължения във времето подход на преструване, който ние доста често наблюдавахме в миналото, повече не трябва да продължава", заяви Шарън Донъри в интервю за бюлетин на ЕЦБ, публикувано на уебсайта на централната банка.

Донъри е зам.-управител на Централната банка на Ирландия и председател на групата на високо равнище в ЕЦБ, отговаряща за необслужваните кредити.

"Уолстрийт Джърнъл" съобщава, че се очаква тази пролет ЕЦБ да даде по-конкретни насоки относно необслужваните кредити на търговските банки в региона.

Трябва да се има предвид, че лошите кредити са сериозен проблем за банките в някои страни - членки на еврозоната и особено в Италия, посочи Донъри, добавяйки, че се изискват преднамерени и решителни действия.

"На първо място самите банки са отговорни за прилагането на подходящи стратегии за управление на техните портфейли с необслужвани кредити", смята зам.-управителят на Централната банка на Ирландия.