Министерски съвет е отпуснал сумата от 23 886 000 лв. за подготовката и провеждането на изборите за евродепутати, насрочени за 25 май тази година, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението е било взето още в понеделник, но бе съобщено с ден закъснение.

Сметките показват, че изборите за евродепутати ще бъдат с 2 591 000 лв. по-скъпи от проведения преди година парламентарен вот, който струваше на бюджета 21 295 000 лева. Според МС цялостното увеличение на средствата е свързано със „заложените в Изборния кодекс нови разходи".

Нов момент, заложен в кодекса „Манолова", е осигуряването на медийни пакети за финансиране на участието в предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, които нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии. Те са в размер на 2 млн. лв. Въз основа методиката, приета от ЦИК в изпълнение на Изборния кодекс, със 1 851 000 лева са увеличени средствата за възнаграждения на избирателните комисии, като членовете на СИК ще получат възнаграждения за два дни.

Със останалите пари ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на предстоящия вот. Разходите са основно за възнаграждения на членовете на Централната избирателна комисия, районните и секционните избирателни комисии, както и за логистично осигуряване на изборния процес.

В сравнение с миналогодишните избори, с 464 000 лева са намалени средствата на Министерския съвет и на министерствата, които имат отношение към организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите.
Постановлението е съгласувано с Централната избирателна комисия.