Днес Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписа гаранционни споразумения с "УниКредит Булбанк", с ОББ и с "ПроКредит Банк". Гаранционните споразумения покриват до 50% от риска по банкови гаранции, акредитиви и други документарни търговски сделки на малки и средни предприятия, които трите банки финансират по програмата "Джереми". Максималното ниво на една сделка, която ще получава такова улеснение, е 3 млн. евро.

По подписаните с ЕИФ гаранционни споразумения лимита за ОББ е 70 млн. евро, а за "УниКредит Булбанк" - 100 млн. евро.

Според директора на направление "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" на "УниКредит Булбанк" Ралука Попепску благодарение на подписаното споразумение банката ще може да предложи на клиентите си преференциални условия по отношение на изискванията за обезпечение по издаване на условни лимити за банкови гаранции, акредитиви и оборотно финансиране.

Десислава Симеонова, изпълнителен директор на "Малки и средни предприятия и корпоративен сегмент" на ОББ заяви, че настоящето споразумение с ЕИФ е седмо поред за банката. "Благодарение на него ние ще продължим да предлагаме на нашите клиенти продукти с преференциални условия, изпълнявайки една от основните ни цели - да подкрепяме развитието на малките и средни предприятия в България. Към момента по програми на ЕИФ ОББ е финансирала над 5500 предприятия за над 650 милиона евро",каза Симеонова.