На нарочен брифинг в Партийния дом бившият финансов министър, а сега депутат от ПП-ДБ Асен Василев се похвали с последните данни на Евростат - за първи път България не е последна в Европейския съюз по доходи. За първи път България и българите сме предпоследни по доходите, отлепихме от дъното, доволен е Василев

По думите му икономическият модел, който продължава със сегашния бюджет и който осигури намаляване на неравенствата и увеличаване на доходите работи за българските граждани.

Евтиният труд в България свърши

Евтиният труд в България свърши

Доходите настигат изяденото от инфлацията

Асен Василев коментира и спада на инфлацията. "Инфлацията, когато вървеше нагоре и когато спадаше, в България е основно внос. България е вързана към еврото през валутен борд и инфлацията се определя от валутната политика на Европейската централна банка. Това, което се вижда сега е, че инфлацията беше над 10% през миналата година по това време, а сега в момента е 2.5%", отчете бившият финансов министър.

Той очаква през септември месец България да покрие инфлационния критерии и тогава да поиска конвергентния доклад за еврото. Ако конвергентният доклад излезе в рамките на настоящата година, то от 1 юли 2025 година може да въведем еврото като официална валута, очаква Асен Василев.

България отчете пред Еврогрупата напредъка по Валутния механизъм II

България отчете пред Еврогрупата напредъка по Валутния механизъм II

Страната ще продължи усилено работата по техническата подготовка за влизане в еврозоната