Напредъка по реализирането на последващите ангажименти след присъединяването на страната ни към Валутния механизъм II. Това представи заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова по време на заседанието на Еврогрупата в понеделник. 

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите. 

България е изпълнила почти всички последващи ангажименти и изцяло законодателните. Страната ще продължи усилено работата по техническата подготовка за влизане в еврозоната. Проектът на Закон за въвеждане на еврото е внесен за обсъждане в Народното събрание и се очаква неговото скорошно приемане.

Димитър Радев все още вярва, че можем да влезем в еврозоната през 2025 г.

Димитър Радев все още вярва, че можем да влезем в еврозоната през 2025 г.

Условието за това е да има проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и ясен хоризонт на действие

Петкова и управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев взеха участие в заседанието. 

Все още е възможно да влезем в еврозоната през 2025 г. Условието за това е да има проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и ясен хоризонт на действие. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА в края на юни.

Той подчерта тогава, че не е изненадан от конвергентния доклад на ЕЦБ. По думите му в сравнение с останалите оценявани страни България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната. С изключение на ценовия критерий ние отговаряме на всички номинални критерии, както и на изискването за правна конвергенция, отбеляза Радев.

Гуверньорът на БНБ посочи, че за да изпълним ценовия критерий, е необходимо да овладеем устойчиво фискалната експанзия, тъй като тя действа про-инфлационно. Според него бюджетният дефицит трябва да бъде свит до 1% от БВП.

Със и без изключения, ЕК и ЕЦБ обявиха България за негодна за Еврозоната

Със и без изключения, ЕК и ЕЦБ обявиха България за негодна за Еврозоната

България не изпълнява критерия за ценова стабилност

Докладите за България са значително положителни. Това обяви на брифинг в МС финансовият министър Людмила Петкова относно докладите на ЕК и ЕЦБ за присъединяването ни към Еврозоната.

Страната ни отговаря на 3 от 4 критерия. Едва към края на годината ще можем да отговорим на критерия за инфлацията, по думите на финансист номер едно. В докладите се посочва, че законодателството на отговаря на закона за паричния съюз.

МС одобри закона за присъединяване към Еврозоната, стана ясно от коментара на Петкова. Той вече е минал на обществено обсъждане. Той не е внесен в 49 НС, за да не бъде архивиран и забавен. Законът включва основните принципи и правила за превалутиране, за закръгляване, за двойно обозначаване на цените, както и правилата за защита на потребителите и други правила. Там в включен и контролът по спазване на разпоредбите.

България не отговаря на критериите за влизане еврозоната. Това стана ясно от конвергентия доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовата институция отбелязва, че страната ни покрива три от Маастрихтските критерии, но не и този за инфлацията. Инфлацията у нас е доста над допустимата стойност.

Редовният конвергентен доклад за страните членки извън еврозоната отчита ограничен напредък по отношение на икономическото сближаване на България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Швеция с еврозоната от 2022 г. Насам. Според ЕЦБ това се дължи главно на трудни икономически условия.

ЕЦБ отряза България за еврозоната

ЕЦБ отряза България за еврозоната

Страната ни покрива три от Маастрихтските критерии, но не и този за инфлацията