През следващата година държавата няма да харчи извън предвиденото в бюджета, за да финансира допълнително един или друг сектор.

Това предупреди заместник-финансовият министър Любомир Дацов на семинар за промените в европейското законодателство в областта на финансовите услуги в контекста на световната финансова криза.

Публичните разходи няма да надвишават 40 на сто от БВП, както е предвидени в бюджета, посочи Дацов, цитиран от БНР.

Няма да се стимулират свръх разходи, както и допълнително финансирано.

Това са част от мерките, предвидени в бюджета за следващата година, като противодействие срещу негативните последици от световната финансова криза.

Любомир Дацов припомни, че ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, което ще даде по-добър кредитен ресурс на малкия и среден бизнес. В бюджета за следващата година се предвижда и увеличаване на капитала на фонда за проекти на общините.

Ще бъде направено всичко възможно за да се облекчи администрирането на ДДС-то и бързото възстановяване на данъчния кредит, обеща още заместник-министърът.

Подуправителят на БНБ Цветан Манев, мерките на БНБ са адекватни и увери, че централната банка винаги е следяла ситуацията и винаги е реагирала адекватно и навреме.