Моето мнение е че осигурителните прагове трябва да останат, но ще препоръчам на колегите от правителството и на социалния министър там, където няма постигнати договорености, да не се налага административно увеличение.

Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод искрите, които прехвърчат между работодатели и синдикати по темата.

Горанов не споделя позицията на работодателите, че праговете са изиграли своята роля, тъй като нивото на сивата икономика все още е твърде високо в България, за да разчитаме само на доброто съзнание на работодателите в сивия сектор.

"Ако няма разбиране от синдикатите и работодателите, че трябва да проведат диалог и да постигнат споразумение по отношение на осигурителните прагове, ще възпроизведем съществуващите такива", уточни финансовият министър.

Запитан за това как тълкува действията на работодателите, той посочи, че наближават избори и можем да си мислим всичко. Не е моментът сега да се разваля социалният диалог. "Ще положим всички усилия да го възстановим", каза Горанов.

По темата за Царските конюшни той бе лаконичен, тъй като не било в неговите компетенции. "От гледна точка на защита на държавния интерес стоят доста съмнения, че има нередности, подчерта финансист номер 1 и напомни, че има сигнал до прокуратурата и чува, че сделката ще бъде оспорена. От гледна точка на фиска, ако е трябвало да се вземе по-висока цена и ако това показват оценките, значи фискът е ощетен", посочи Горанов.