Фирмите и юридическите лица в София могат да подават заявления и декларации за определяне размера на такса "битови отпадъци" още две седмици. Данните са за 2022 година и се определят от генерираното количество смет, съобщи БНР.

До момента в Дирекция "Икономика и търговска дейност" на Столична община са подадени само 2827 декларации и 1059 молби. Очакванията на общината са до края на месеца да бъдат внесени 5000 декларации и 2500 молби. Служителите на дирекцията ще работят с удължено работно време, увери зам.-кметът Дончо Барбалов.

Той изтъкна, че такса "Смет" в София запазва своя размер. "Същият остава за граждани, същият остава и за бизнеса. И да призова бизнеса, че до края на месец ноември изтича срокът за подаване на декларации за тези от тях, които биха искали да заплащат на база количество генериран отпадък или да сключат директни договори с фирми", каза Барбалов.

По думите му всяка година хиляди бизнеси се възползват от тази възможност, дадена от общината. Нека да не изпускат срока 30 ноември за подаване на документите, настоя той.

Също до 30 ноември собствениците на жилищни имоти трябва да внесат последната си вноска на такса битови отпадъци. След това ще започне начисляване на лихви.