Бюджета е тежка процедура. Големият въпрос е дали депутатите ще го гласуват. Не трябва при такава висока инфлация да се влиза в 2023 г, с миналогодишния бюджет. Това заяви в ефира на Нова телевизия икономистът Георги Ганев.

По думите му успоредно с приемането на бюджета народните представители трябва да работят и по приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

Той посочи, че актуализацията на бюджета е станала в момент, когато правителството е загубило мнозинство. Ганев поясни, че въпреки това депутатите са подходили отговорно.

Според Ганев дефицитът от 11,6 млрд. лв., обявен от Министерството на финансите е висок. Той изрази надежда, че депутатите няма да правят разхищения с бюджета. В ЕС има сериозно намаляване на бюджетни дефицити и намаляване на дългове. Другите страни затягат коланите, допълни икономистът.

По отношение на инфлацията Ганев заяви, че през септември сме достигнали пика от 18,7%. По думите му тя ще започне да спада, защото са спрели големите двигатели, движещи инфлацията. Въпроса е обаче колко бързо ще започне да намалява, каза още Ганев.

Двоен ръст на държавния дълг до 2025 при запазване на политиките на Василев

Двоен ръст на държавния дълг до 2025 при запазване на политиките на Василев

Над 2 пъти ще скочи държавният дълг към 2025 година - до 75,3 млрд. лева