ГЕРБ канят депутатите от всички парламентарни групи, както и независимите, на нов кръг консултации за пакта "Дянков".

Изключително важно е за българските граждани и за финансовата стабилност на държавата, да се опитаме в българския парламент да постигнем консенсус, заяви на брифинг в парламента Искра Фидосова.

Според нея подновяването на разговорите за пакта "Дянков" е важно в контекста и на предстоящите разговори за фискалния пакт на ЕС. Ако успеем да постигнем консенсус по тази тема и успеем да постигнем подкрепа, това ще бъде една много силна позиция за българското правителство преди продължаване на разговорите и преговорите за подписване евентуално на международно споразумение, за което се говори на 9 декември на европейския съвет, подчерта шефката на парламентарната група на ГЕРБ.

Според Фидосова, ако партиите се разберат за пакта "Дянков" и направят необходимите промени в Конституцията, това ще бъде една много силна позиция за премиера Бойко Борисов. Тя изтъкна, че в Брюксел той ще може да защитава българските интереси за европейски фискален пакт.

Приканваме всички на серията от консултации, които предлагаме. Да започнат в следващите дни и да се опитаме да постигнем съгласие по тази толкова важна тема за всички граждани, призова Фидосова.

От ГЕРБ очакват реални резултати от преговорите още в следващите седмици. В името на консенсуса управляващите са готови да добавят в пакта "Дянков" предложения и на другите партии. Фидосова обеща в консултациите лично да вземе участие и финансовият министър Симеон Дянков. Мнозинството се надява пактът "Дянков" да бъде основна тема в пленарна зала след зимната ваканция на НС. Според управляващите промените в Конституцията за пакта са наложителни.

Искра Фидосова изтъкна, че именно тези конституционни промени ще гарантират националния ни суверинитет в преговорите с ЕС.

Припомняме, за да се постигнат исканите от ГЕРБ промени в основния закон, управляващите трябва да разполагат с гласовете на три четвърти от депутатите - 180 гласа, което налага търсенето на широка парламентарна подкрепа.