Съвместна работна група от служители на Сметната палата и Националната агенция по приходите (НАП) ще подготви образец на декларацията, която висшите чиновници трябва да попълват за обявяване на имущественото си състояние по новия закон.

За това се споразумяха председателят на Сметната палата Валери Димитров и директорът на НАП Мария Мургина.

По новия закон за публичност на имуществото около 6 000 души трябва да декларират пред Сметната палата имотното си състояние, а палатата от своя страна да провери декларациите им и в случай на несъответствия да сезира НАП, която да извърши проверки и ревизии и да бъдат предприети съответни мерки.

Проверките, които извършва Сметната палата, са само по документи, като данните от декларациите се съпоставят с данни от други институции като търговския регистър, агенцията по вписванията, ЕСГРАОН, КАТ, централния депозитар на ценни книжа, кредитния регистър на БНБ, централния регистър на особени залози и други.

Според Валери Димитров съществуват рискове във връзка с набирането на информация от различните институции и има опасност сроковете, предвидени в закона за проверките - шест месеца, да се окажат в някои случаи недостатъчни.

Имаше трансформации в търговския регистър. Той бе прехвърлен от окръжните съдилища в една специализирана агенция към министерството на правосъдието, която все още не е заработила и това крие рискове, коментира Димитров.

Резултатите от проверките ще бъдат публично оповестявани от Сметната палата, така че тя ще влезе в ролята на „лошия вестител".

На сайта на палатата ще бъдат оповестени случаите на установено несъответствие с декларираните данни, при което се налага намеса на НАП.

НАП от своя страна, след като извърши съответните проверки и ревизии, докладва на Сметната палата и тя обявява резултата.

До края на октомври ще бъде усъвършенствана технологията, по която ще се извършват проверките и ревизиите от НАП и тя ще бъде тествана, съобщи Мария Мургина.

Новите проверки ще започнат от догодина.

Предстои разширяване на отдела в Сметната палата, който се занимава с публичния регистър. В момента съставът му е само от трима служители.

Очаква се софтуерът на палатата да бъде разработен с подкрепата на Американската агенция за международно развитие.