В една ситуация на несигурност в целия свят това са ситуации на развитие, които в един момент ще се отразят негативно върху икономиката. Затова да имаш "бели пари за черни дни", не е лоша идея. Това заяви пред Bulgaria ON AIR банкерът Левон Хампарцумян по повод изтегления от правителството нов дълг на стойност 5 млрд. лв.

Той подчерта, че никой не знае продължителността и дълбочината на постковид кризата, още не били ясни и икономическите измерения.

По думи на Хампарцумян в момента купуваме време, за да разберем кога ще има ваксина и колко ще струва, дали заразата ще бъде овладяна и как тя ще се отрази върху веригите за производство и доставка.

Той посочи, че ако една криза би могла да се предскаже в детайли, то тя вече не е криза.

Банкерът обясни, че става въпрос за разполагаеми пари, които не са физически налични банкноти и стоят по сметките на правителството в БНБ.

Той напомни, че с течение на времето стойността на парите също се променя.

Правителството няма пари, то събира от нас едни данъци, но взима кредити, които ще се плащат отново от нашите доходи, заяви Хампарцумян. По негови думи е важно тези средства да се използват рационално, за да се създава ново богатство.

"България няма природен ресурс, където новото богатство не излиза от залежи в земята. У нас то се създава от предприемчиви хора, които рискуват капитала си, времето си, предлагат стоки и услуги, които светът би купил. Само това е начинът да просперираме", подчерта банкерът.

Според него направеното от правителството е полезно, но има пропуснати неща от минали години.

Държавата взе 2.5 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихви

Държавата взе 2.5 млрд. евро дълг на международните пазари при рекордно ниски лихви

България за пръв път емитира 30-годишни облигации