БНБ гледа нещата обобщено, например, ако сегмент на кредитния пазар започва да показва признаци на бъдещи рискове, не трябва да се отделя повече капитал, за да не е рентабилно за банките да кредитират пазара. Така банките трябва да заделят провизии за бъдещи загуби в по-голяма степен, така че ако се реализира рискът да няма катастрофални проявления. Това коментира пред бТВ Левон Хампарцумян по повод бума на имотния пазар. Той отказа да прави по-точни прогнози.

Ако пазарът позакъса, кредитите могат да се удължат - ако са били 25 г., ще станат 30 г., това са последствия от пандемията. Той даде пример, че млади хора с добри доходи започват да търсят крайградски къщи и по-голям апартамент. Икономиката расте, хората стават по-състоятелни, искат нещо по добро, коментира той.

Ново намаление на лихвените равнища през август

Ново намаление на лихвените равнища през август

Докато през юли статистиката на БНБ отчете, че лихвите по повечето заеми се увеличават

Ако купувате жилище за спекулация, може да сбъркате, съветва Хампарцумян. В по-добрите квартали на София е много вероятно цените на жилища да продължат да се покачват, няма рецепта да се каже - купувайте - не купувайте, всеки да си направи сметката, ако се рискува собствен капитал - за търговия или да обитава жилището. В България сме склонни да притежаваме жилище повече от това да наемаме, категоричен е Левон Хампарцумян. Много вероятно е обаче това да се промени средносрочно.

Лихвите се държат ниски заради еврозоната и по-скоро движението им ще е надолу, отколкото нагоре, поясни банкерът. По-скоро ще има дълъг период на не много високи лихви, но относително висока инфлация 5-6-7%, смята той.

Очевидно след като се напечатаха нови пари за справяне с кризата, се създава натиск върху пазара, обясни Левон Хампарцумян. В един момент ще има инфлационни процеси, но хората да не си мислят, че купувайки жилище, ще се справят с нея, така или иначе част от парите ще бъдат изядени, посочи експертът.

Ръстът на приходите от такси увеличава банковите печалби

Ръстът на приходите от такси увеличава банковите печалби

Според данни на БНБ