ПП "Движение Да, България" настоява за пълна ревизия на дейността на синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ). Председателят на партията Христо Иванов иска ако се установят нарушения, синдиците да бъдат сменени, както и да бъде сменено ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките.

Той иска констатираните нарушения да бъдат огласени публично и да бъде публикувана подробна информация за действията, които са предприети по основните кредитни експозиции, както и кога са предприети.

От "Да, България" настояват също и за финансов анализ за състоянието на фонда и отговор на въпроса колко е очакваната загуба за фонда от фалита на КТБ. Друг поставен въпрос е колко години потребителите на финансови услуги ще я изплащат - чрез вноските, които търговските банки са задължени да отчисляват във фонда.

Христо Иванов е убеден, че отговорите, които се дължат на българските граждани са част от големия въпрос за отговорността, която трябва да бъде понесена от виновните за аферата "КТБ".

Той изразява и уверението си, че честните отговори на тези въпроси са особено важни както за българските граждани, така и да затвърдят волята на служебното правителство да установи състоянието на държавата, в т.ч. и нерешените сериозни проблеми, един от които е КТБ.

В писмо до президента Румен Радев, служебния премиер Огнян Герджиков и служебния финансов министър Кирил Ананиев, Христо Иванов приветства решението за изготвянето на аналитични доклади за състоянието по министерства с конкретни предложения за решаване на констатираните проблеми.

Ревизия на кабинета "Борисов 2" ще има, потвърди служебният премиер

Ревизия на кабинета "Борисов 2" ще има, потвърди служебният премиер

Две основни задачи има новото правителство

Иванов изтъква, че от партията му биха искали да разширят обхвата на проверките и да насочат вниманието към проблема с КТБ, който изисква спешна намеса на правителството. Христо Иванов алармира, че има риск от вторично ограбване на банката в несъстоятелност. Той изтъква, че банката се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете чрез синдици, чиято цел следва да бъде защита интересите на кредиторите. По закон Министерският съвет назначавал председателя на Управителния съвет на фонда.

Христо Иванов припомня, че назначаването на Радослав Миленков за председател на УС на фонда е било сред първите на Бойко Борисов през ноември 2014 г.

От "Да, България" коментират, че под ръководството на Миленков и синдиците информацията за КТБ е била ограничена до спорадични отговори на депутатски въпроси и няколко публикации на разследващи журналисти.

Засилвали се опасенията, че на тъмно се преразпределят активи на фалиралата банка - централата на КТБ и множество други недвижими имоти, най-голямата фирма за търговия с електроника "Техномаркет", печатницата на медийната група на Делян Пеевски и др. Продължават опитите за придобиването на военния завод "Дунарит".

В писмото си Христо Иванов припомня, че през ноември 2014 г. държавата е изтеглила мостов кредит от 3 млрд. лева. С него започнало изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Именно поради тази причина според Иванов гражданите имат правото да бъдат информирани за начина, по който се събират активите на фалиралата банка.

Били огласени факти, че един от назначените в КТБ синдици - Кристи Маринова, е обслужвала счетоводно адвокат Момчил Мондешки. До него стигат активи, заловени в КТБ, а той е осъждан за измама и обсебване.

Христо Иванов предупреждава, че чрез бездействия и ненавременни действия синдиците създават рискове активите на фалиралата банка да бъдат разграбени вторично. Увреждали се интересите на нейните кредитори и най-вече на най-големия - Фонда за гарантиране на влоговете.

Позовавайки се на първоначални индикации в медиите, Христо Иванов обръща внимание, че синдикът е успял да събере едва около 3%-4% от първоначалните активи на КТБ (в несъстоятелност).