Управлението на кабинета "Борисов 2" ще бъде ревизирано. Няма да има вадене на скелети от гардероба, няма да има преднамерени атаки, но не можем и да си затворим очите, защото сме само за 2-3 месеца и било каквото било. Това няма да е коректно пред българския народ.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ служебният премиер проф. Огнян Герджиков, който по-рано днес официално встъпи в длъжност. Припомняме, че за същото се обяви и президентът Румен Радев при представянето на кабинета. Вече бившият премиер Бойко Борисов "покани" при предаването на властта новия кабинет да се разрови напълно в свършеното от него и неговите министри. 

Служебното правителство има без съмнение две основни задачи - "безусловно демократични и честни избори" и председателството на Съвета на ЕС. Това са много сериозни предизвикателства, а ние вече сме в забавен ритъм. Трябват много големи усилия, за да се справим с чест. Това е въпрос на престиж и ни се предоставя възможност България да се прояви като пълноправен и уважаван член на ЕС. 

Доверието много тежи. Президентът Радев ми гласува много високо доверие и е тежко човек в такъв случай да не понесе този кръст. Не ми беше лесно да приема, защото знам какво е в политиката. Но когато си обграден с такова доверие, би било безотговорно току-така да откажа. Така отговори той на въпрос защо прие да оглави служебното правителство.

Проф. Герджиков призна, че има и още една причина, този път лична, да приеме поста - реализацията на инициатива на БСК, подкрепяща дребния и среден бизнес. "Дребният и среден бизнес е смачкван от твърде много бюрокрация, знайни и незнайни такси и всичко това го спъва. Понеже това се регулира от подзаконови нормативни актове - тоест това е във властта на един кабинет, може да се направят стъпки в тази посока", поясни премиерът.

Премиерът беше категоричен, че партийна намеса в съставянето на правителството няма. Изборът на министри е дело на президента, заяви категорично той и допълни: "За мен това е един много добър екип, защото те са професионалисти, експерти, наистина с желание да свършат работа. И аз съм обнадежден." Според него служебното правителство"трябва да бъде неутрално, то трябва да бъде наистина експертно, хора, които не са били в политиката". "Това е добър избор на президента Радев", обобщи проф. Герджиков.

В отговор на въпрос за съдбата на областните управители премиерът каза, че подходът ще е диференциран. Доказаните професионалисти и почтените хора ще останат. Тези обаче, които се заиграват с едни или други партии, за които има съмнение, че не са най-добрите управленци и за други грехове, ще бъдат освободени, предупреди той.

Омразата и противопоставянето са на власт в нашата държава и това много ме гнети, призна проф. Герджиков. "Все си мисля, че е дошло време за помирение, защото тези безкрайни противопоставяния в такъв размер на непоносимост на двата полюса на един към друг не е градивно", допълни той.