Най-голямата лизингова компания в България HVB Hebros Leasing, част от UniCredit Group, се включва в националната кампания за възстановяването на Боянската църква, филиал на Националния исторически музей. Средствата за реставрацията се набират от всички желаещи чрез дарения, като повече от 5000 лева от едно лице или фирма не се приемат, за да няма наддаване.

От лизинговото дружество съобщиха, че компанията ще участва с максималната сума. "Историята показва, че последната част на паметника е издигната с дарения от местното население през ХІХ в. Отговорност на днешната общественост е да запази тази традиция и да уважи приносът и усилията на нашите предшественици като се включим във възстановяването. Ние ще положим усилия проектът да получи гласност и сред партньорите на HVB Hebros Leasing", коментира Станислав Танушев, заместник-главен изпълнителен директор на HVB Hebros Leasing.

Боянската църква е средновековен християнски храм с уникална архитектура от X -XI век като стенописите са правени до 1882 г. Храмът е един от малкото останали средновековни паметници, достигнали до наши дни, свидетелстващи за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.

HVB Hebros Leasing e най-новата лизингова компания в България - резултат от интеграцията на HVB Leasing и Хеброс Лизинг. С общ портфейл от около 260 млн. лева, 150 служители, 10 офиса в страната и над 7000 клиента, HVB Hebros Leasing е най-голямата лизингова група в България.