Българската икономика ще забави растежа си до 1,8% тази година. Това показва пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, съобщава БНР.

Заради войната в Украйна е разработен и алтернативен сценарий, според който ръстът на брутния вътрешен продукт по текущи цени може да се отклони в посока надолу между 0,5%.

В базовия си сценарий от ведомството прогнозират, че след като тази година икономиката ще отбележи растеж под 2%, до 2026 г. БВП ще нараства с 3% и повече процента.

Очаква се средногодишната инфлация тази година да бъде 8,7%, след което обаче ще се забави съответно до 3,8, 2,8, 2,2% през годините. В края на настоящата година инфлацията ще се понижи до 5,6%.

Инфлацията: 16.4% на годишна база по данни към януари

Инфлацията: 16.4% на годишна база по данни към януари

Пропан-бутанът и метанът за ЛТС поскъпват с около 25% спрямо декември 2022, международните полети поевтиняват с 23.2%

От МФ посочват, че в най-голяма степен забавянето ще се дължи на значително намаление на приносите на групите храни и енергийни стоки, като се очаква последните да имат дори лек спад в цените в края на годината.

Според прогнозата безработицата ще спада, а заетостта ще расте заедно с икономиката.

В алтернативния, по-лош сценарий отклоненията са незначителни.

Очаква се през април финансовото министерство да представи проектобюджет за настоящата година, тъй като в момента страната работи в условия на т.нар. удължителен закон.

Пролетната макроикономическа прогноза може да се счита за основата, върху която експертите от МФ работят за разработването на най-важния финансов закон.

ЕК очаква забавяне на инфлацията у нас до 4% през 2024 г.

ЕК очаква забавяне на инфлацията у нас до 4% през 2024 г.

Икономиката на ЕС навлиза в 2023 г. в по-добро състояние от прогнозираното през есента