Ние не сме в икономическа криза в разбираемото за икономистите понятие. Няма криза както през 90-те години, световната финансова криза през 2009 г. или след фалита на КТБ. В момента нямаме и фискален проблем.

В момента имаме работеща икономика, растящи цени. Това се нарича инфлация, а не криза.

В това бе категоричен икономистът Лъчезар Богданов, който в студиото на Нова телевизия коментира и вчерашните аргументи, с които се сблъскаха в пленарна зала управляващи и опозиция. Богданов обясни, че голяма част от инфлацията е вносна, тъй като ние внасяме, а не добиваме и произвеждаме петрол и природен газ, а разликата в средната инфлация у нас и в Еврозоната е, че просто българите са по-бедни по принцип и голямата част от кошницата ни, която мери стандарта, се състои от храни и горива, енергия.

Навсякъде цените се повишават, а с вътрешни мерки и държавна намеса цените на горивата могат да паднат измеримо със стотинки. Лъчезар Богданов даде за пример страни като Хърватия и Словения, където е въведена такава държавна регулация и горивата са със стотинки по-ниски от България.

Въпреки това Богданов смята, че с разнообразни мерки би могло да се интервенира спрямо инфлацията, но е абсурдно да се смята, че можем да се върнем на нивата на цените от 2019 г.

Има много мерки, които в комплекс могат с малко да помогнат. Инфлационните процеси обаче не можем да ги борим с вътрешни мерки - нито добиваме петрол, нито газ", посочи Богданов и обясни, че това може да стане с конкуренция, респ. диверсификация и по-добри договори. Ако не се направи като държавна политика, в някаква степен насилствено ще се случи, смята Богданов, макар и без да посочва конкретни стъпки, които трябва да се предприемат след едностранното прекратяване от страна на "Газпром" на доставките на природен газ.

Засега българската индустрия се справя със скъпите горива, показват наблюденията на Лъчезар Богданов. Притеснително би било, ако работодателите спрат износа, спрат производството за вътрешния пазар и започнат да уволняват работници.