Най-вероятно през септември ще се направи актуализация на бюджета, за да се реши къде да се насочат средствата от излишъка.

Само до юни той е вече почти 4 милиарда лева. Това съобщи председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров, цитиран от БНР.

Според Овчаров държавата може да си позволи да намали ДДС или осигуровките, но ще трябва да избира между редуциране на данъци или увеличаване на пенсиите.

Експретите от "Индъстри уоч" определиха натрупания до този момент бюджетен излишък като лош знак.

Депутатите от бюджетната комисия ще проверят и дали средствата от миналогодишния излишък са били харчени по направление. В края на 2007-а бяха разпределени допълнително почти 1 милиард и 400 милиона лева.

Румен Овчаров съобщи още, че от финансовия министър Пламен Орешарски ще се искат гаранции за парите, отпуснати на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", и дали те са били харчени ясно и прозрачно. Румен Овчаров бе категоричен, че ако има нарушения, ще подаде сигнал до компетентните органи.

Предстои да се вземе политическо решение за актуализация на бюджета ще трябва да се вземе от съвет на коалицията в края на този месец.