Няма пари и без действащо Народно събрание държавата няма да може да компенсира бизнеса. Това станало ясно на заседанието на кризисния, както обясни пред БНТ икономистът Ваня Григорова.

Служебното правителство закърпвалж завареното от предишното. "Продължаваме промяната" направили неизпълнима оферта за американските танкери, по думите й. Според Ваня Григорова неизбежно било да се започнат преговори с "Газпром", но позицията ни, с която тръгваме на преговори, обаче е слаба. 

Според нея е необходим ръст на заплатите. Нямало средства в бюджета обаче, по думите й. С пари от плана за Възстановяване не може да се увеличават заплати и да се изплащат компенсации. 

Георги Ангелов смята, че държавата има механизми да реагира на високите цени. България произвежда евтин ток и го изнася скъпо. С тези печалби трябва не само бизнесът да се компенсира, но и потребителите. Има бизнеси, които печелят от инфлацията и дори я създават, по мнението му. Компании, които печелят от инфлацията, не трябва да бъдат компенсирани, смята Ангелов. И той настоява за ръст на заплатите - в противен случай страната ще си загуби работната ръка.

Бюджетът има огромен излишък заради огромната инфлация, към това се добавят и приходите от ДДС, изтъкна Георги Ангелов. Тази година има спестявания и от капиталови разходи.